duminică, 6 februarie 2011

Istoria Egiptului

     Nilul a fost un prieten bun, dar si un aspru invatator. A invatat pe oamenii care traiau pe malurile lui arta nobila a muncii pe echipe. Pentru a construi canale de irigatie si a intretine digurile, agricultoriiaveau nevoie unii de altii. Si asa, vecinii au invatat sa colaboreze unii cu altii, iar, aceasta societate de ajutor mutual s-a transformat, incetul cu incetul intr-un stat organizat.
     Apoi un om mai puternic decat vecinii sai ajunse conducatorul comunitatii, cand vecinii gelosi din Asia apuseana au navalit in valea cea bogata. Cu timpul isi lua titlul de rege si carmui toata tara, de la Marea Mediterana si pana la muntii din apus. Dar aventurile politice ale vechilor faraoni ii interesau prea putin pe taranii care isi munceau cu rabdare ogoarele si nu cereau nimic mai mult decat sa nu li se ia biruri mai mari decat se cuvenea. Primeau legea Faraonului, cum primisera si legea lui Osiris. Dar lucrurile se schimbasera cand venira navalirile straine.
     Dupa douazeci de veacuri de indepedenta, un trib salbatic de pastori arabi, numiti Hicsosi, ataca Egiptul si timp de cinci sute de ani fu stapanul vaii Nilului. Arabii acestia erau priviti cu ura, si ura egiptenilor se intinse si asupra evreilor, care dupa ce au fost primiti in tara Gozen unde au primit un refugiu dupa lungi rataciri prin pustiu s-au pus acum in slujba strainului uzurpator ca perceptori si administratori. Curand dupa anul 1.700 i.Hr. locuitorii din Teba se rasculara. Dupa o lupta indelungata, hicsosii fura goniti din tara si Egiptul se vazu iarasi liber.
     La o mie de ani dupa aceea, cand asirienii au cucerit toata Asia apuseana, ajunse si Egiptul o parte din imperiul lui Sardanopol. In veacul al VII-lea i.Hr. deveni iar un stat independent sub domnia unui rege care-si avea resedinta in cetatea Sais din Delta Nilului. Dar in anul 525 i.Hr., regele Persiei, Cambise,puse stapanire pe Egipt, iar in veacul al VI-lea i.Hr., cand Persia fu cucerita de Alexandru cel Mare, Egiptul deveni o provincie macedoneana. Mai avu o umbra de independenta, cand unul din generalii lui Alexandru se proclama rege al noului stat egiptean si intemeie dinastia Ptolemeilor, care-si avea resedinta in cetatea cea noua a Alexandriei.
     In sfarsit in anul 39 i.Hr., venira si romanii in Egipt. Ultima regina egipteana, Cleopatra, a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa-si salveze tara. Frumusetea si farmecul ei erau mai primejdioase pentru generalii romani decat o jumatate de duzina de corpuri de armata egipteana. A triumfat de doua ori in atacurile date contra inimii cuceritorilor romani, dar in anul 30 i.Hr., Augustus, nepotul si mostenitorul lui Cezar, debarca in Alexandria. El nu impartasi admiratia pe care o avuse unchiul sau pentru frumoasa regina. Ii nimici armatele, dar ii cruta viata, ca s-o poata tari in urma carului sau triumfal, printre trofeele de razboi. Cand Cleopatra afla ce soarta i se pregateste se omori, si Egiptul deveni o provincie romana.

Un comentariu:

  1. Fără glumă-ţi zic, că este cel mai frumos şi mai interesant blog pe care l-am văzut vreodată . FELICITĂRI !

    RăspundețiȘtergere